Prijsdifferentiatie of prijsdiscriminatie?

Kies het juiste begrip. Lees ook goed de tekst boven de vragen!


Tweet

 

Prijsdifferentiatie:
Hiervan is sprake als de verkoper verschillende prijzen hanteert voor verschillende klanten, omdat de kosten om het product te maken ook verschillen.


Prijsdiscriminatie:
Het rekenen van verschillende prijzen voor exact hetzelfde product aan verschillende groepen klanten. Hier zitten wel voorwaarden aan:
- er zijn gescheiden markten;
- de klant die profiteert van de lagere prijs moet het product niet kunnen doorverkopen aan iemand die een hogere prijs moet betalen.

Productdifferentiatie: (deze uitleg staat erbij, omdat dit vaak voor verwarring zorgt!)
Het product of dienst van een verkoper krijgt aanpassingen, hierdoor ontstaat er een nieuw of extra aangepast product. Dit product kan ook nieuwe klanten bereiken. Een aanbieder brengt zijn product of dienst nu dus in verschillende varianten (en dus ook met verschillende prijzen) op de markt. Voorbeelden zijn: betere plaatsen in een theater of een VIP-behandeling bij een dance-feest.

1. Stroom verbruiken is overdag duurder dan wanneer je dit 's nachts of in het weekend doet.
2. Een 10-daagse vakantie naar Blanes in Spanje kost tijdens het laagseizoen € 200,- en in het hoogseizoen € 595,-.
3. Je betaald voor een fles cola € 1,- maar als je twee flessen koopt betaal je maar € 1,75 in plaats van de normale € 2,- voor twee flessen.
4. De marktkoopman verkoopt zijn fruit voor een lagere prijs, omdat de markt bijna afgelopen is en hij maandag geen bedorven fruit kan verkopen.
5. De groothandel geeft korting als je meer afneemt, hierdoor koopt de timmerman meer hout in dan hij nodig heeft voor een grote opdracht.
6. Je op vakantieveiling.nl een kaartje voor een groot feest gekocht voor € 25,-. Voor precies hetzelfde ticket heeft een vriendin slechts € 12,75 moeten betalen.
7. Benzine langs de snelweg is vaak duurder dan in het dorp, ook al gaat het om hetzelfde merk benzine.
8. Studenten krijgen op vertoon van hun studentenkaart 2 bier voor de prijs van 1 tijdens de donderdag-stapavond.
9. Bij het lokale Chinese restaurant zijn de afhaalmaaltijden goedkoper dan wanneer je hetzelfde gerecht ter plekke op eet.
10. Een zwart-handelaar verkoopt kaartjes voor een concert. Omdat het concert al begonnen is en lang niet is uitverkocht kun je voor slechts € 5,- een kaartje kopen!
11. Als je samen met je oma met de bus reist, betaal jij een hogere prijs dan je oma.